NOS NieuwsAangepast

'Polderakkoord in kleine stapjes'

Een groot akkoord tussen sociale partners over de aanpak van de crisis ligt niet voor de hand. Dat zegt SER-voorzitter Wiebe Draijer in een interview in Trouw.

Komende woensdag overleggen werkgevers en werknemers met het kabinet. Ze willen plannen maken om Nederland uit de economische malaise te krijgen.

Volgens Draijer wordt er waarschijnlijk geen groots akkoord over aanpak van de crisis gesloten, zoals het Akkoord van Wassenaar in 1982, maar komen er kleinere deelakkoorden over verschillende onderwerpen.

Creatief

Draijer: "Tijden zijn fundamenteel veranderd. Nederlanders willen vandaag de dag meer inspraak, duidelijkheid, snelheid en transparantie."

"Wassenaar was een akkoord op hoofdlijnen. Er is nu vooral behoefte aan concrete deelplannen. Als die er komen, helpt dat bij het herwinnen van vertrouwen."

CNV-voorzitter Smit noemde het in het NOS Radio 1 Journaal van groot belang dat er in ieder geval in de bouw iets gebeurt. "De crisis daar moet echt aangepakt worden."

Verder wil hij dat er iets gebeurt om de plannen van het kabinet voor de beperking van de WW te verzachten. Dat plan noemt Smit "desastreus". Hij roept de sociale partners op om creatief te zijn om juist in deze tijd te voorkomen dat mensen in de WW komen.

Herinvoering van deeltijd-WW is daarbij wat hem betreft een van de mogelijkheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl