'Crisis raakt vooral kleine bedrijven'

Aangepast op

De crisis in Nederland treft vooral bedrijven in de maatschappelijke dienstverlening. Met name de kinderopvang, het transport, de grafische sector en de detailhandel hebben het zwaar. Dat geldt ook voor de financiƫle sector, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Dit jaar gingen al bijna 7700 bedrijven over de kop, 21 procent meer dan in 2011. De Volkskrant spreekt van een faillissementsgolf. Opvallend is dat de schade in de horeca meevalt en dat het aantal faillisementen in de schoonmaak en de beveiliging zelfs fors is teruggelopen.

Ruggegraat

Uit het onderzoek blijkt verder dat niet elke regio even veel last heeft van de crisis. Steden als Amsterdam en Utrecht houden zich redelijk staande. En in Den Haag, Delft en Leiden is het aantal faillissementen zelfs gedaald. Dat komt waarschijnlijk door de aanwezigheid van overheidsinstellingen en universiteiten. Die zorgen voor extra bedrijvigheid.

De Kamer van Koophandel is bezorgd en zegt dat vooral het midden- en kleinbedrijf worden getroffen. Dat zijn de ondernemingen met 5 tot 25 werknemers die volgens de Kamer van Koophandel de ruggegraat van de economie vormen.