Newtown rouwt na schietpartij

Aangepast op

Inwoners van Newtown, waar gisteren 27 mensen omkwamen bij een schietpartij op een basisschool, proberen gezamenlijk het drama te verwerken. In kerken in de omgeving worden wakes gehouden, vertelt correspondent Jacqueline Eckmann. "Mensen zijn in totale shock."

De St. Rose Church, op een paar kilometer afstand van de school, is zo'n plaats waar mensen samenkomen. Duizenden mensen kwamen er af op een herdenkingsmis. Daarna bleef de kerk open voor buurtbewoners, om te kunnen bidden en om met elkaar over de gebeurtenissen te kunnen praten.

Er hangt een gevoel van saamhorigheid, zegt Eckmann. Priesters van de kerk staan de hele avond voor de deur om mensen op te vangen. Bezoekers kunnen een boodschap kwijt in condoleanceregisters of een kaarsje branden bij een altaar. De kerk heeft 26 kaarsen aangestoken, één voor elk slachtoffer. De dader zelf is het 27ste slachtoffer. In New Jersey viel ook nog een slachtoffer, het 28ste.

Bidden

Een aantal slachtoffers maakte deel uit van de gemeenschap van de St. Rose Church. Maar ook de schutter heeft een tijdje op de parochieschool gezeten, zei de pastoor tegen Amerikaanse media. De gedachten van een bezoekster gaan daarom ook naar hem uit. "We moeten bidden voor zijn ziel."

De omgeving van de Sandy Hook Elementary School is afgezet. De lichamen van de slachtoffers zijn nog in het schoolgebouw. De politie doet er sporenonderzoek.

Omstreeks 14.00 uur zendt Journaal 24 rechtstreeks een nieuwe persconferentie uit van de politie in Newtown.