Voorlopige identificatie slachtoffers

Aangepast op

Een medisch team heeft de slachtoffers van de schietpartij op de basisschool in Newtown geïdentificeerd. De politie heeft een lijst van 26 namen opgesteld. Hun families zijn ingelicht.

De namen van de slachtoffers worden waarschijnlijk vanmiddag op een persconferentie bekendgemaakt. Onder de slachtoffers zijn 20 jonge kinderen.

Dan wordt naar alle waarschijnlijkheid ook meer bekendgemaakt over het verloop van de schietpartij en de identiteit van de dader. Daar wilde politiechef Paul Vance vannacht op een persconferentie niet op ingaan. Ook wilde hij de identiteit van de dader niet bevestigen.

Volgens Amerikaanse media is de schutter de 20-jarige Adam Lanza. Hij heeft eerst zijn moeder gedood in het huis waar ze samen woonden en is vervolgens naar de school gereden waar hij een bloedbad aanrichtte. Hij droeg militaire kleding. Zijn moeder werkte op de school als lerares.

Geen strafblad

De drie wapens die hij bij zich had stonden op naam van zijn moeder. Lanza had geen strafblad, volgens CNN. Hij zou een persoonlijkheidsstroonis hebben gehad. Na de schietpartij zijn de broer en de vader van Lanza meegenomen voor verhoor. Ze zouden vooralsnog niet als verdachte worden gezien.

Een vrouw die bij de schietpartij gewond raakt is volgens Vance buiten levensgevaar. Over wat de politiechef aantrof in het schoolgebouw in Newtown wilde hij slechts kwijt dat het een "gruwelijke aanblik" was. "Zoiets heb ik in al mijn dienstjaren nooit gezien", zei Vance.

De kerk in het stadje, zo'n 130 kilometer ten noorden van New York, puilde uit bij een mis voor mensen die troost zochten of hun medeleven wilden betuigen. De voorganger las een boodschap voor van paus Benedictus. Die beloofde voor de slachtoffers en hun families te bidden.