Gebruikte wapens op naam moeder

Aangepast op

De wapens die gebruikt zijn bij de schietpartij op de basisschool in Newtown waren legaal gekocht. Dat zeggen Amerikaanse functionarissen die betrokken zijn bij het onderzoek.

Er zouden drie wapens zijn gevonden. Twee handvuurwapens, een Glock en een Sig Sauer, lagen bij het lichaam van de dode schutter. In een auto die bij de school stond geparkeerd werd een semi-automatisch wapen gevonden. Alle drie de wapens staan op naam van de moeder van de schutter, Nancy Lanza.

De lerares werd volgens Amerikaanse media dood gevonden in het huis van de schutter, maar dat is nog niet bevestigd door de politie. Volgens CNN heeft de schutter Adam Lanza waarschijnlijk zichzelf van het leven beroofd met een kogel. Verschillende Amerikaanse media melden dat de schutter leed aan een persoonlijkheidsstoornis.

Door de gebeurtenissen in Newtown waarbij 27 mensen werden doodgeschoten, onder wie twintig kinderen, is de discussie over de wapenwetgeving weer opgelaaid. Bij het Witte Huis was vanavond een kleine demonstratie om de verkoop van wapens aan banden te leggen.

Strengere wapenwetgeving

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft een verklaring laten uitgaan waarin hij pleit voor strengere wapenwetgeving. Niet alleen politici laten zich uit over de kwestie. Ook nabestaanden van de schietpartij in Aurora tijdens de première van de laatste Batmanfilm in juli van dit jaar, hebben na de gebeurtenissen in Newtown de politiek opgeroepen om de verkoop van wapens aan banden te leggen. Kort na de schietpartij in Aurora laaide de discussie over de wapenwetgeving in de VS ook op.