Nieuwe melding Jansen Steur

Aangepast op

Door redacteur Babette olde Hanhof

Bij letselschade-expert Yme Drost is een derde melding binnengekomen van een nabestaande die zegt dat ex-neuroloog Ernst Jansen Steur een volledige lijkschouwing liet uitvoeren, terwijl daar geen toestemming voor was gegeven. De melding dateert uit de jaren negentig.

Vandaag kwamen opnieuw mogelijke misstanden aan het licht rondom Jansen Steur. Hij zou in het Medisch Spectrum Twente autopsies hebben uitgevoerd zonder de vereiste toestemming van de nabestaanden.

Obductie

In een dossier dat in handen is van de NOS staat dat Jansen Steur bij een overleden patiënt de hersenpan heeft laten lichten en de hersenen heeft laten verwijderen.

De nabestaanden hadden uitdrukkelijk gezegd tegen een volledige obductie te zijn. De familie diende in 1996 daarover een klacht in bij het MST. De zaak sleepte bijna een jaar en werd daarna door het ziekenhuis, na een gesprek met Jansen Steur, ongegrond verklaard. Het dossier waarin zou moeten staan dat de familie toestemming had gegeven bleek bovendien zoek.

Daarnaast heeft Drost een verklaring van een verpleger uit Enschede. Hij trof hij z'n overleden vader met beschadigingen in het gelaat aan in het mortuarium, terwijl hij zelf z'n vader gaaf had afgelegd. Volgens de Enschedeër duiden die beschadigingen op een lijkschouwing.

Lijkschouwingen

Verder zijn er verklaringen van nabestaanden die zeggen dat de oud-neuroloog hen onder druk zette om lijkschouwingen te doen op hun overleden familielid. Hij belde ze en kwam zelfs aan de deur.

Drost heeft de dossiers aan het ziekenhuis gegeven. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt dat het MST de dossiers bestudeert.

Mensen die klachten hebben over de ex-neuroloog, kunnen zich melden bij de nazorgpoli van het ziekenhuis.

Omdat de zaken meer dan 15 jaar geleden speelden, zijn ze volgens Drost verjaard.

Hoofdstuk

De gevallen van ongeautoriseerde autopsie zijn een nieuw hoofdstuk in het toch al uitgebreide dossier van de zaak van de Twentse ex-neuroloog. Eind vorige maand werd bekend dat ten minste dertien patiënten mogelijk onterecht een hersenoperatie hebben ondergaan.

Dat was vlak voor het begin van de rechtszaak tegen Jansen Steur. Het OM beschuldigt hem ervan dat hij in elk geval bij negen mensen zwaar lichamelijk en psychisch letsel heeft veroorzaakt door verkeerde diagnoses en behandelingen. Het werkelijke aantal benadeelde patiënten ligt waarschijnlijk hoger.

De advocaat van Jansen Steur was niet bereikbaar voor een reactie.