NOS NieuwsAangepast

28 doden op basisschool VS

Bij de schietpartij op de basisschool in Newtown in de Amerikaanse staat Connecticut zijn 27 mensen omgekomen. Dit is door de politie bevestigd. Op de school zelf stierven 18 kinderen en 7 volwassenen, onder wie de dader. Twee kinderen stierven in het ziekenhuis. Een gewonde leeft nog, over zijn toestand is niets bekend.

De politie bevestigt dat er ook elders in Newtown een dode is gevonden. Het totaal aantal doden komt daarmee op 28. Amerikaanse media meldden eerder dat het zou gaan om de vader van de omgekomen schutter, maar volgens de laatste berichten zou het om zijn moeder gaan. Zij werkte als lerares op de school.

Broer verhoord

Volgens Amerikaanse media is de omgekomen schutter de 20-jarige Adam Lanza. De politie sprak in de persconferentie nadrukkelijk over één schutter. Volgens de politie is het onderzoek naar de zaak zeer gecompliceerd. Het onderzoek in de school gaat nog dagen duren, zei de woordvoerder. De broer en de vader van de schutter worden verhoord, maar zijn geen verdachte.

In een eerdere persconferentie zei de politie dat even na 9.30 uur plaatselijke tijd een melding binnenkwam bij de politie in Newtown over een noodsituatie op de Sandy Hook Elementary School. Newtown ligt op zo'n 100 kilometer ten noordoosten van New York City. De politie rukte massaal uit.

Lichaam

Bij de school aangekomen, gingen agenten direct naar binnen. Lokaal voor lokaal werd afgezocht. De aanwezige kinderen en docenten werden zo snel mogelijk naar buiten gebracht.

Ook werd het lichaam van een schutter gevonden. Hoe de man om het leven is gekomen, wordt nog onderzocht.

Getuigen in de school hebben meer dan honderd schoten gehoord. Volgens niet bevestigde berichten zijn bij het lichaam van de schutter twee vuurwapens gevonden.

Scholen gesloten

De school heeft 600 leerlingen. Zij zijn tussen 5 en 10 jaar oud. Op de site van de Hartford Courant is te zien hoe een groep kinderen de parkeerplaats bij de school oversteekt. Een kind huilt. Ze worden begeleid door volwassenen en een agent.

Uit voorzorg werd een aantal scholen in de omgeving gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl