Bom in Bonn was verkeerd gemonteerd

Aangepast op

De bom die afgelopen maandag op het station van Bonn werd gevonden, is niet ontploft omdat hij niet goed gemonteerd was. Dat blijkt uit onderzoek van de politie.

Een nog onbekende man zou de bom hebben achtergelaten op het perron en is toen meteen doorgelopen, zodat hij de bom op een veilige afstand kon laten ontploffen. De man wilde met een afstandsbediening de bom laten ontploffen, maar dat mislukte. Uit onderzoek blijkt nu dat de bommenmaker een lampje heeft gebruikt in plaats van een bomversterker.

Somaliƫr

Gisteren hield de politie twee verdachten aan, maar die zijn weer vrijgelaten. Een van de twee is een Somaliƫr die een bekende is in radicaal-islamitische kringen in Bonn. De tweede verdachte zou ook uit dat milieu komen. Daarnaast heeft de politie gisteren een belangrijke getuige ondervraagd die een man met de tas bij het spoor zag voordat hij hem neerzette. De politie zoekt nog steeds verder naar informatie.

In de tas op het centraal station van Bonn zaten metalen buisjes gevuld met poeder, een wekker, batterijen en gaspatronen. De bom had 10 procent van de kracht van de explosieven die terroristen gebruikten in Madrid. Toch spreekt de Duitse politie van een zwaar explosief.

Door: Esther