Britse 'UFO-hacker' gaat vrijuit

Aangepast op

De Britse hacker Gary McKinnon wordt niet vervolgd in Groot-Brittanniƫ. Het Openbaar Ministerie heeft dat besluit genomen omdat de kans op een veroordeling "niet groot" is. De Verenigde Staten probeerden vergeefs om McKinnon, die had ingebroken in Amerikaanse overheidscomputers, uitgeleverd te krijgen.

Computerexpert McKinnon vocht jarenlang tegen zijn uitlevering aan de VS. In oktober bepaalde de Britse regering dat hij niet wordt uitgeleverd omdat er een grote kans zou zijn dat hij dan zelfmoord pleegt. McKinnon lijdt aan het syndroom van Asperger, een autistische stoornis.

UFO's

Volgens het OM in Groot-Brittanniƫ zou een rechtszaak een tijdrovend proces worden omdat veel documenten en getuigen in de VS zijn. Ook vanwege de staatsgevoeligheid zou het een moeilijke zaak worden. "De kans op een veroordeling die in overeenstemming is met het veronderstelde misdrijf is niet groot", aldus een verklaring.

McKinnon zelf zegt dat hij inbrak in de Amerikaanse computers omdat hij op zoek was naar bewijzen voor UFO's. Als hij was uitgeleverd aan de VS had hij zestig jaar cel kunnen krijgen.