'Oververmoeidheid was blessure'

Aangepast op

Bestuursvoorzitter Ton Büchner van AkzoNobel noemt de oververmoeidheid die hem drie maanden uitschakelde "een beetje zoals een blessure". Büchner is sinds een week weer aan het werk.

Zijn uitschakeling als gevolg van 'ernstige oververmoeidheid' kwam als een grote verrassing in de zakenwereld. Het aandeel Akzo daalde na de bekendmaking van de ziekte sterk.

"Je weet eerst niet wat het is. Dat is de fase van onzekerheid. Je voelt je opeens enorm moe, in dimensies die je van tevoren niet gekend hebt", zo blikt Büchner terug op zijn ziekte. "Je merkt dat je in een bepaalde vermoeidheid valt. Dat is een kort moment. Ik heb direct het hoofd van de raad van commissarissen gebeld en gezegd: 'Ik moet dit heel serieus nemen'."

Steun

Büchner zegt dat hij veel steun van het bedrijf heeft gekregen en de tijd die nodig was om weer "helemaal fit" te raken.

"Na de onzekere fase kun je met de dokters een goede prognose vastleggen van wanneer je weer beter bent. Dan is het een beetje zoals een blessure, waarvan je weet: ik moet hier goed doorheen en dan ben je weer beter."

De topman zegt beter op zijn agenda te gaan letten en minder te gaan reizen. Volgens Büchner is een terugkeer van het ziektebeeld "geen thema". "De transparantie waarmee Akzo en ik deze kwestie hebben behandeld, past bij mijn karakter en bij het karakter van het bedrijf."