NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Waar is Nelson Mandela?

In Zuid-Afrika is grote verwarring ontstaan over de verblijfplaats van de immens populaire oud-president Nelson Mandela. Zeven dagen geleden werd de 94-jarige Mandela met een longontsteking in het ziekenhuis opgenomen.

Minister van Defensie Mapisa-Nqakula zei maandag dat ze een bezoek had gebracht aan de oud-president in het militaire ziekenhuis in Pretoria. Maar drie dagen later hadden lokale journalisten ontdekt dat Mandela niet te vinden was in dat ziekenhuis.

Vliegtuigongeluk

Toen de regering vervolgens weigerde te vertellen waar het anti-apartheidsicoon dan wél was opgenomen, barstte de bom in Zuid-Afrika. Op Twitter, chatsites, sms-diensten, overal werd wild gespeculeerd over het lot van Mandela. Hij zou bij een vliegtuigongeluk zijn omgekomen of al lang dood zijn terwijl de regering dat stilhield.

Vandaag zagen journalisten in Pretoria hoe een zwaar beveiligd konvooi met een ambulance van een privékliniek naar het militaire hospitaal reed. Maar opnieuw zwijgen de autoriteiten over een mogelijke overplaatsing van de herstellende oud-president.

Chaos

Toen Mandela vorig jaar werd opgenomen met ademhalingsproblemen, ontstond een enorme chaos rond zijn ziekenhuisverblijf. Het leger besloot de zorg over de president op zich te nemen en de regering wees zichzelf aan als enige spreekbuis over Mandela's gezondheid.

Een woordvoerder van de regering zei vandaag dat de media zich moeten richten op Mandela's gezondheidstoestand. "Al het andere, laten we dat later uitzoeken."

STER reclame