'Iedereen wilde bultrug helpen'

Aangepast op

De gestrande bultrug bezorgde hulpdiensten de afgelopen dagen handenvol werk. Vooral Ecomare en de KNRM stonden in de schijnwerpers, maar ook andere organisaties kwamen in touw om de walvis te redden.

Toen de eerste melding over de bultrug woensdag binnenkwam, lieten alle medewerkers van het Waddencentrum Ecomare het werk uit hun handen vallen om een reddingsoperatie op te zetten. Iedereen heeft lange dagen gemaakt, vertelt een woordvoerster van het centrum. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat gingen medewerkers naar de Razende Bol, de zandplaat bij Texel waar de bultrug ligt. Vaak gingen journalisten mee.

De specialisten van Ecomare werden bijgestaan door vrjiwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Daarbij zijn de afgelopen dagen twee grote en twee kleine boten ingezet om mensen bij de bultrug te krijgen.

Marine

Ook het korps Mariniers kwam in actie voor de bultrug. Twee keer rukten de mariniers met een landingsvaartuig uit om hulpverleners veilig naar de Razende Bol te brengen. De landingsvaartuigen die in een kazerne op Texel klaar liggen voor onmiddellijke inzet, zijn zeer geschikt voor ondiep water en kunnen mensen op het strand afzetten. De hulp van de mariniers bij de reddingsoperatie wordt gezien als een onderdeel van hun training in zware weersomstandigheden.

De pogingen om de bultrug donderdagavond bij hoog water vlot te trekken, werden bijgelicht door de bemanning van een helikopter van een luchtvaartmaatschappij uit Texel. Die inzet vormde onderdeel van hun training.

Kosten

Tenslotte patrouilleert de waterpolitie uit Texel bij de Razende Bol zodat er niemand meer in de buurt van de zieltogende walvis kan komen.

De pogingen om de bultrug te redden hebben geld gekost. Maar de echte kosten moeten volgens Ecomare nog komen. Als de bultrug dood is moet hij worden geruimd. Dat wordt een grote klus waar Museum Naturalis uit Leiden en Rijkswaterstaat hun handen aan vol zullen heben.