Nog steeds een risico in clubs: je hoeft maar even de andere kant op de kijken of het zit in je drankje: ghb. Je ziet het niet en je proeft er ook niets van. Maar hoe voorkom je dat jij de drug in je drankje opdrinkt? De Amerikaanse advocaat Mike Abramson heeft daar een oplossing voor. Samen met scheikundige John MacDonald ontwikkelde hij Drink Savvy.

Dat zijn rietjes, plastic bekers en glazen die van kleur veranderen als er ghb in je drankje zit. Het idee van zijn uitvinding komt uit eigen ervaring. "In drie jaar tijd zijn drie van mijn beste vrienden en ikzelf slachtoffer geworden van de verkrachtingsdrug", zegt Abramson. "Met een miljoen slachtoffers per jaar is de kans groot dat er ook een vriend van jou tussen zit. En ik wil voorkomen dat dat gebeurt."

Gratis

De bekers en rietjes zijn nog niet verkrijgbaar, maar worden nog ontwikkeld. Alleen heeft Abramson daar wel geld voor nodig. Daarom probeert hij via crowdfunding zoveel mogelijk geld op te halen. Als ze op de markt komen biedt Abramson de producten gratis aan, in de hoop dat veel clubs en discotheken ze gaan gebruiken.

Het is niet de eerste keer dat er iets wordt gedaan tegen ghb. Deze zomer ontwikkelde een professor uit Tel Aviv al een rietje dat ketamine en ghb kon ontdekken in je drankje. Ook die is nog niet op de markt.

Door: Esther

STER reclame