Meer hypotheek bij zicht loonstijging

Aangepast op

Mensen die een loonsverhoging tegemoet zien, kunnen meer lenen voor een hypotheek. Dat staat in een ministeriƫle regeling van de ministers Dijsselbloem (Financiƫn) en Blok (Wonen).

Nu is het al zo dat mensen die binnen een half jaar zicht hebben op een stijging van het inkomen, op basis van het nieuwe bedrag een hypotheek kunnen afsluiten.

In de nieuwe regeling wordt die termijn verlengd. Er is geen maximumtermijn afgesproken, zodat ook huizenkopers die erop kunnen rekenen dat zij over een paar jaar loonsverhoging krijgen er nog in vallen.

Strengere regels

Vanaf 1 januari gaan strengere regels gelden voor hypotheken. Zo worden er alleen nog nieuwe hypotheken verstrekt, die vanaf het begin worden afgelost.

Het kabinet heeft de laatste weken maatregelen getroffen om de gevolgen voor met name starters te verzachten. Want als deze groep geen huizen meer koopt, dreigt de woningmarkt 'op slot' te raken.

Zo is besloten dat startersleningen, die de eerste drie jaar niet hoeven te worden afgelost, nog even mogen blijven bestaan, ondanks de nieuwe regels.