Ongelukken in Noorden door ijzel

Aangepast op

In het noorden van het land is het vanmorgen op sommige plaatsen spiegelglad door ijzel. Volgens de ANWB kan het zelfs op snelwegen plaatselijk glad zijn.

Het KNMI heeft in Friesland, Groningen en Drenthe code oranje afgegeven wegens de gladheid. Die wordt veroorzaakt doordat er sinds vanochtend lichte sneeuw of regen op een bevroren ondergrond valt. De waarschuwing geldt tot na de ochtendspits.

Ongelukken

Op de A32 bij Heerenveen en A37 bij Hoogeveen zijn al ongelukken gebeurd door de gladheid. Volgens een woordvoerder van de politie Noord-Nederland wordt de meldkamer overspoeld met meldingen van aanrijdingen.

"Om 08.00 uur hebben we een snelle optelsom gemaakt en komen uit op 20 tot 25 meldingen", zei woordvoerder Antonie Hoogeveen van de politie Noord-Nederland. "Het gaat grotendeels om blikschade, maar er zijn ook enkele lichtgewonden gevallen."

Van de weg glijden

Verder heeft de politie meldingen gekregen van auto's die van de weg zijn gegleden en auto's die tegen elkaar zijn gebotst. Zeker een auto kwam in een sloot naast de snelweg terecht.

Op de A37 en de A32 staan inmiddels lange files. Tussen Heerenveen en Leeuwarden staat om 8.30 uur in beide richtingen 19 kilometer, tussen Emmen en Hoogeveen stond rond de 15 kilometer in beide richtingen.

Voorzichtigheid geboden

De politie is de aard en ernst van de ongelukken aan het inventariseren en raadt mensen aan heel voorzichtig te zijn op de wegen. Op de A32 mogen automobilisten niet harder dan 30 kilometer per uur rijden.

Ook is het van belang om bij ijzel niet vol in de rem te gaan, langzaam laten uitrijden voorkomt het slippen van de auto. Volgens de politie is het nog beter om niet de weg op te gaan als het niet echt nodig is.