Door redacteuren Babette Olde Hanhof en Ilan Sluis

Opnieuw zijn mogelijke misstanden aan het licht gekomen rondom de ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. Hij zou in het Medisch Spectrum Twente autopsieën hebben uitgevoerd zonder daarvoor de vereiste toestemming te hebben van de nabestaanden.

In een dossier (.pdf) dat in handen is van de NOS staat bijvoorbeeld dat Jansen Steur bij een overleden patiënt de hersenpan heeft laten lichten en de hersenen heeft laten verwijderen. De nabestaanden hadden uitdrukkelijk gezegd tegen een volledige obductie te zijn.

Onder druk

Jansen Steur vroeg wel toestemming voor een veel beperktere 'hersenpunctie'. In een brief aan het ziekenhuis uit 1996 schrijft een nabestaande: "Omdat hij (de overleden patiënt, red.) in de weken voor zijn overlijden Parkinson-achtige symptomen vertoonde is ons door Jansen Steur toestemming gevraagd om door middel van een punctie in het achterhoofd een stukje hersenweefsel te nemen teneinde hierover duidelijkheid te verkrijgen, vooral met het oog op de erfelijkheid. Hiervoor hebben wij, zij het aarzelend, toestemming gegeven."

De nabestaanden kwamen er via hun huisarts achter dat niet slechts een hersenpunctie was genomen, maar een volledige obductie was uitgevoerd. Daarbij werden alle organen en de hersenen weggenomen. Alles, behalve de hersenen, was weer teruggeplaatst.

Volgens de Hengelose letselschade-expert Drost, die verschillende verklaringen van nabestaanden heeft verzameld, zette Jansen Steur nabestaanden niet alleen in het ziekenhuis onder druk om na het overlijden van hun dierbaren toestemming te geven voor autopsie. "Hij heeft ze ook herhaaldelijk gebeld, en is 's avonds zelfs aan de deur van nabestaanden geweest om het belang van autopsie te benadrukken."

De nabestaanden in dit dossier hebben uiteindelijk het ziekenhuis om opheldering gevraagd. De ziekenhuisleiding deed navraag bij Jansen Steur. Die zei dat de familie wel degelijk toestemming voor volledige obductie had gegeven. Maar het dossier waaruit dat moest blijken was zoek.

In een reactie laat het Medisch Spectrum Twente weten deze zaak nog niet te kennen. Het ziekenhuis wil het dossier graag bestuderen en wil onderzoeken wat redelijkerwijs nog te onderzoeken is. Drost zegt dat hij het dossier inmiddels aan het ziekenhuis heeft gegeven.

Rechtszaak

De gevallen van ongeautoriseerde autopsie zijn een nieuw hoofdstuk in het toch al uitgebreide dossier van de zaak van de Twentse ex-neuroloog. Eind vorige maand werd bekend dat ten minste dertien patiënten mogelijk onterecht een hersenoperatie hebben ondergaan.

Dat was vlak voor het begin van de rechtszaak tegen Jansen Steur. Het OM beschuldigt hem ervan dat hij in elk geval bij negen mensen zwaar lichamelijk en psychisch letsel heeft veroorzaakt door verkeerde diagnoses en behandelingen. Het werkelijke aantal benadeelde patiënten ligt waarschijnlijk hoger.

De advocaat van Jansen Steur was nog niet bereikbaar voor een reactie.

STER reclame