Satellietduo stort neer op de maan

Aangepast op

Twee satellieten die rond de maan draaien, zullen in de nacht van maandag op dinsdag neerstorten op het maanoppervlak. Ze hebben geen brandstof meer.

Het gaat volgens de NASA om het geplande einde van een succesvolle missie. De satellieten Ebb en Flow, zo groot als wasmachines, hebben bijna een jaar om de maan gedraaid. Ze hebben nauwkeurig de zwaartekracht in kaart gebracht.

Op plaatsen waar de zwaartekracht groter is, bijvoorbeeld door zware metalen in de grond, neemt de snelheid van de satellieten iets toe. Zodra de zwaartekracht weer afneemt, remmen de satellieten af.

Snelheidsverschillen

Omdat Ebb en Flow achter elkaar vliegen, zo'n 200 kilometer, leiden de snelheidsverschillen tot afwijkingen in de onderlinge afstand. Door die continu te meten, heeft de NASA een nauwkeurige zwaartekrachtkaart van de maan kunnen maken.

De zwaartekracht van de maan is verantwoordelijk voor eb en vloed op aarde. Daar danken de satellieten hun naam aan.

Crashen

Begin volgende week storten Ebb en Flow neer bij de noordpool van de maan, ver weg van de landingsplaatsen van de Apollo-missies. De satellieten crashen ongeveer 20 seconde na elkaar met een snelheid van 6115 kilometer per uur. Volgens de NASA is dat vanaf de aarde niet te zien.