Susan Rice geen minister BuZa VS

Aangepast op

De Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice wordt definitief geen minister in het tweede kabinet van president Obama. Rice heeft gezegd dat ze zich terugtrekt als mogelijke opvolger van Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken.

Republikeinse senatoren hadden twijfels over een mogelijke benoeming van Rice tot minister. Ze uitten felle kritiek op haar optreden na de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi, in Libiƫ. Rice deed die aanslag in september af als een uit de hand gelopen demonstratie, maar later bleek dat het een goed voorbereide terreurdaad was. Bij de aanslag kwam de Amerikaanse ambassadeur om het leven.

Ophef

In een brief aan Obama schrijft Rice dat een eventuele benoeming lang zou gaan duren en tot veel ophef zou leiden. Dat is niet in het belang van de VS, aldus Rice.

Susan Rice (48) gold als favoriet voor de post van Buitenlandse Zaken in de nieuwe regering van Obama. De president heeft herhaaldelijk zijn steun uitgesproken voor Rice. Huidig minister Clinton zei dat ze bij de Verenigde Naties goed werk had geleverd.

Met het afhaken van Rice lijkt John Kerry de enig overgebleven kandidaat om Clinton op te volgen. Kerry was bij de presidentsverkiezingen in 2004 de Democratische kandidaat. Hij verloor toen van George W. Bush.

Clinton liet in maart 2011 al weten dat ze geen tweede ambtstermijn als minister ambieert.