Boete voor uitlevering aan CIA

Aangepast op

Macedonië moet een Duits staatsburger 60.000 euro boete betalen, omdat dit land hem in 2003 heeft uitgeleverd aan de CIA. De Amerikaanse inlichtingendienst verdacht hem van terrorisme, maar het bleek te gaan om een persoonsverwisseling.

Amnesty International noemt de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een mijlpaal in de strijd tegen straffeloosheid, omdat het de eerste keer is dat een Europees land wordt gestraft voor deelname aan het geheime anti-terreurprogramma van de VS.

De in Libanon geboren Khaled al-Masri werd in 2003 bij binnenkomst in Macedonië door agenten van de geheime dienst gevangengenomen. Zij deden dit na een verzoek van de CIA, zo bleek tijdens het proces.

Afghanistan

De Macedonische geheime dienst ondervroeg en mishandelde hem 3 weken lang in een hotel in Skopje. Daarna werd hij aan CIA-agenten overgedragen, die hem naar Afghanistan overbrachten. Tijdens de vlucht werd hij geslagen en vernederd.

In Afghanistan werd hij naar een geheime gevangenis gebracht. Daar werd hij vier maanden lang gemarteld om informatie los te krijgen. Toen het de CIA-agenten duidelijk werd dat hij onschuldig was, werd Masri naar Albanië gebracht en op een weg achtergelaten.

Rechter

In de jaren daarna probeerde hij tevergeefs om CIA-agenten in de VS voor de rechter te brengen. Ook in Duitsland en Macedonië lukte het niet om de verantwoordelijken voor de rechter te krijgen.

Masri zit nu in een gevangenis in Duitsland, omdat hij in 2010 de burgemeester van zijn woonplaats aanviel. Begin volgend jaar komt hij vrij.

Uit een onderzoek van het Europees Parlement bleek in 2007 dat veertien Europese landen aan het geheime CIA-programma hebben meegewerkt.