Zorgverzekeraars: epd niet verplicht

Aangepast op

Zorgverzekeraars gaan huisartsen niet verplichten om deel te nemen aan het elektronisch patiƫntendossier. Dat zeggen de zorgverzekeraars en de Landelijke Huisartsen Vereniging LHV in een gezamenlijke persverklaring.

Veel huisartsen verzetten zich tegen de inspanningsverplichting die ze volgens de contracten voor 2013 moeten beloven. Een andere huisartsenvereniging, VPHuisartsen, heeft daarover een kort geding aangespannen dat volgende week dient.

Wel aanmoedigen

De zorgverzekeraars en de LHV zeggen dat de bewuste passage in de contracten geformuleerd is voordat het convenant over het epd nieuwe stijl gesloten werd . Zij stellen nu dat de tekst van het convenant leidend is. Daarin staat dat de zorgverzekeraars "vooralsnog geen aanleiding zien voor individuele verplichtstelling van zorgaanbieders tot aansluiting".

Met deze uitleg willen de zorgverzekeraars opnieuw aangeven dat de passage in de individuele contracten niet bedoeld is om artsen te verplichten tot aansluiting op het epd. Wel willen ze het gebruik ervan aanmoedigen. De zorgverzekeraars beloven dat de oude passage in de contracten van tafel gaat en vervangen wordt door een nieuwe.