Aanklacht tegen minister Lieberman

Aangepast op

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Lieberman wordt niet vervolgd voor fraude en witwassen, maar wel voor een lichter vergrijp. Het Israëlische Openbaar Ministerie heeft twaalf jaar onderzoek gedaan naar de zaak.

Lieberman, leider van de extreemrechtse partij 'Israël ons Huis', werd ervan verdacht als parlementslid en minister via buitenlandse bedrijven miljoenen euro's te hebben ontvangen van internationale zakenlieden. Die zaak heeft de procureur-generaal nu laten vallen.

Ambassadeur

Lieberman wordt nog wel vervolgd wegens 'misbruik van vertrouwen'. Hij zou informatie over het onderzoek tegen hemzelf toegespeeld hebben gekregen van de Israëlische ambassadeur in Wit-Rusland. Lieberman wordt verweten dat hij daar geen opening van zaken over heeft gegeven. De ambassadeur is daarvoor veroordeeld.

In Israël zijn over zes weken parlementsverkiezingen. De partij van premier Netanyahu, Likud, is een lijstverbinding aangegaan met de partij van Lieberman.

Wat de gevolgen zijn van de aanklacht voor de positie van Lieberman is nog onduidelijk. Oppositiepartijen verklaarden eerder dat Lieberman moet opstappen als hij wordt aangeklaagd voor een van de overtredingen.