Bomb Sight: bombardementen op Londen in beeld

Aangepast op

Tussen 7 oktober 1940 en 6 juni 1941 regende het bommen in Groot-Brittanniƫ en vooral in Londen. De Duitsers vermoorden met hun 'Blitz', zoals ze het noemden, ruim 40.000 Britten. Nu, ruim 70 jaar later, hebben wetenschappers een interactieve kaart gemaakt van waar de bommen vielen.

Het project is opgezet door onder meer het Britse nationale archief en de Universiteit van Portsmouth. Wetenschappers hebben alle informatie die er beschikbaar was in een grote computerdatabase gestopt en vervolgens is op basis daarvan een kaart van Londen gemaakt waarop je de bommen kunt terugzoeken op basis van datum en locatie.

App

Als je naar de speciale website gaat kun je zoeken op een straat of bijvoorbeeld alleen de bommen weergeven die tijdens de eerste nacht van de Blitz vielen. Als je inzoomt kun je meer informatie vinden over de bommen en zijn er ook foto's die in tijd in de omgeving zijn gemaakt te bekijken.

Daarnaast komt er later ook een Android-app beschikbaar waarbij je via augmented reality de bomlocaties kunt zien in het beeld van je camera. Zo kun je de bommen zien als je op bezoek bent in Londen.

Door: Elger