Hartafdeling Ruwaard gaat open

Aangepast op

De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse gaat weer open. In overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg is besloten dat de polikliniek vanaf maandag in fasen opengaat. Twee cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis uit Rotterdam houden de spreekuren.

Het ziekenhuis verwacht dat het nog een paar weken duurt voordat de polikliniek weer volledig draait. Uiteindelijk moeten er vier of vijf cardiologen op de afdeling komen te werken.

Hartpatiënten Nederland noemt de heropening "een valse start". Volgens de vereniging is het vertrouwen van de patiënt in de afdeling weg en heeft het ziekenhuis niks gedaan om dat vertrouwen te herwinnen. Hartpatiënten Nederland voorspelt dat patiënten zullen wegblijven.

De inspectie vindt dat de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de zorg op de polikliniek zijn gewaarborgd. De verpleegafdeling van het Ruwaard van Putten blijft voorlopig gesloten.

Sterfgevallen

De hartafdeling werd op 13 november gesloten op aandringen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Uit onderzoek was gebleken dat het aantal sterfgevallen op deze afdeling in 2010 hoog was. Vier cardiologen werden geschorst.