Clubs nog niet uit rode cijfers

Aangepast op

De eredivisieclubs hebben over het afgelopen seizoen een verlies van 15,1 miljoen euro geleden.

Dat is een verbetering van 57 procent ten opzichte van seizoen 2010/2011, toen het totale verlies ruim 35 miljoen euro bedroeg.

De gunstigere cijfers worden voornamelijk veroorzaakt door het verkleinen van de selecties en het korten op de spelerssalarissen.

Vertekend

De cijfers zijn enigszins vertekend omdat PSV een winst van 27 miljoen euro presenteerde. De club uit Eindhoven verkocht echter de grond rond het stadion voor 43 miljoen euro aan de gemeente. Algemeen directeur Tiny Sanders verwacht dat zijn club in 2013 zwarte cijfers kan laten zien. Alleen al de nieuwe mediadeal met FOX scheelt de club 5 miljoen per jaar, lichtte Sanders toe.

De totale netto omzet van alle clubs bedroeg ruim 433 miljoen euro, een stijging van 0,6 procent.

De bezettingsgraad van de stadions was onverminderd hoog (negentig procent) en het aantal toeschouwers per wedstrijd steeg licht naar een gemiddelde van 19.511.

Jupiler League

In de Jupiler League viel er een min van 4,3 miljoen euro te noteren, niettemin een verbetering van 27,3 procent.

De bezettingsgraad van de stadions was 57 procent en het toeschouwersaantal steeg met 7,3 procent naar een gemiddelde van 4.155 bezoekers per wedstrijd.

Compliment

Frank Rutten, directeur Eredivisie CV (ECV), constateert met tevredenheid dat de eredivisie steeds gezonder wordt. "Hoewel het nog steeds rode cijfers zijn, wordt de ingeslagen weg naar boven duidelijk voortgezet. Als bedrijfstak zijn we op de goede weg, maar we zijn er dus nog niet. Desondanks is het positief om te zien dat het beleid van de clubs zijn vruchten begint af te werpen."

Ron Francis, financieel directeur betaald voetbal van de KNVB, heeft een compliment over voor de meeste clubs. "Financiƫle gezondmaking is een weg van de lange adem. Daarbij helpt de economische tegenwind niet. Maar de resultaten van alle inspanningen gericht op gezondmaking zien wij terug in de cijfers. Dit laat onverlet dat een aantal clubs het financieel lastig heeft."