GroenLinks: gemeenten moeten zelf wiet kweken

Aangepast op

Gemeenten die zelf wiet kweken: zodat het legaal is, goeie kwaliteit en je het kan controleren. Alleen maar voordelen, vindt GroenLinks, die daar vandaag een voorstel voor indient tijdens het debat over de wietpas.

"Er moet iets gebeuren voor het inkopen van wiet", zegt Liesbeth van Tongeren, Kamerlid GroenLinks. "Minister Opstelten moet iets doen aan die tweeslachtige houding. Een winkel kan nergens officieel inkopen, want kweken is illegaal." De oplossing dus volgens de partij: gebruikers het zelf laten doen in een besloten vereniging of een gemeentelijke wietplantage. Coffeeshops zouden daar dan hun wiet moeten inkopen. Nu zijn ze gedwongen om dat aan de achterdeur te doen, via het illegale circuit dus.

"Verschillende steden hebben moties hiervoor al aangenomen", zegt Van Tongeren. Sommige gemeenten willen inderdaad al langer zelf wiet kweken; politieke partijen in Rotterdam, Utrecht, Leeuwarden en Tilburg zijn in voor zo'n experiment. "Je kunt veel slimmer te werk gaan door de wietteelt te reguleren en daarmee criminelen financieel de wind uit de zeilen te nemen", vindt VVD-raadslid Oscar Dusschooten.

Het is voor het eerst dat een landelijke partij zich hardmaakt voor gemeentewiet.

Door: Helen