Rusland: Assad verliest terrein

Aangepast op

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken zegt dat president Assad de controle over zijn land aan het verliezen is. Volgens onderminister Bogdanov moet er rekening mee worden gehouden dat het gewapend verzet in Syrië wint.

"We moeten naar de feiten kijken: de trend is dat de regering over een steeds groter gebied de controle verliest. Een overwinning van de oppositie kan niet worden uitgesloten", zei Bogdanov. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Syrië.

Dialoog

Bogdanov, ook de Russische gezant voor het Midden-Oosten, zei niets over een wijziging van het Russische standpunt ten aanzien van het conflict. Moskou staat op het standpunt dat de partijen via een dialoog tot een oplossing moeten komen.

Bogdanov waarschuwde wel dat de gevechten in Syrië nog heviger worden. "Er zullen tienduizenden mensen, misschien wel honderdduizenden om het leven komen. Als het verdrijven van het regime je dat waard is, wat kunnen we doen? Wij, uiteraard, vinden dat absoluut onacceptabel."

Evacuaties

De onderminister zei ook dat er een evacuatieplan klaarligt om Russische burgers uit Syrië te evacueren. Behalve over land, kan dat via zee of door de lucht gebeuren. De Russische ambassade in Damascus laat weten dat er geen aanleiding is om nu tot evacuatie over te gaan. In Syrië wonen duizenden Russen, vooral vrouwen die met Syriers zijn getrouwd.

Rusland heeft als bondgenoot, samen met China, drie keer een resolutie voor verscherpte sancties tegen Syrië in de VN-Veiligheidsraad tegengehouden.