Eilandenruzie China-Japan laait op

Aangepast op

Japan beschuldigt China van het schenden van het Japanse luchtruim. Een Chinees patrouillevliegtuig van een maritieme dienst zou in de buurt van een aantal betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee hebben gevlogen.

Japan reageerde door acht F-15's de lucht in te sturen. De Japanse regering sprak van een "extreem betreurenswaardig" incident en heeft zich erover beklaagd bij de Chinese regering. Eerder op de dag zouden er ook Chinese patrouilleschepen in de buurt zijn geweest van de Senkaku/Diaoyu-eilandjes, die worden geclaimd door China, Japan en Taiwan.

Sussen

China zegt dat de vliegroute heel normaal was. Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maakt Japan zich zelf geregeld schuldig aan schending van het Chinese luchtruim en de Chinese territoriale wateren.

Het conflict over eilandjes laaide in september op toen Japan de eilanden kocht van een Japanse investeerder. Japan zei daarmee het conflict juist te willen sussen, maar China interpreteerde de aankoop als een vijandige daad.