NOS NieuwsAangepast

Gestrande bultrug bij Texel leeft nog

De bultrug die gisteren strandde op het onbewoonde eilandje Razende Bol, vlakbij Texel, leeft nog. Dat zeggen medewerkers van natuurcentrum Ecomare, die vanochtend met een bootje naar de walvis zijn gevaren.

"Hij spuit nog geregeld een fonteintje en hij klappert nog af en toe met zijn staart", zei een medewerker. De bultrug weegt 25 ton dus het is geen optie om hem bij laag tij het water in te slepen.

Er moet volgens Ecomare hoe dan ook worden ingegrepen, omdat de bultrug niet op eigen kracht weg kan komen. Overwogen wordt om een groot net om de walvis te leggen, zodat hij bij hoog tij met een sleepboot naar dieper water kan worden getrokken.

Vitale organen

Gisteren hebben medewerkers van het natuurcentrum de hele dag geprobeerd het dier van twaalf meter lang te redden. In eerste instantie lukte het om de bultrug weer de zee in te krijgen, maar na een uur zwom hij opnieuw het eilandje op.

Aan het eind van de middag vertrokken de reddingswerkers, omdat ze niets meer konden doen. Het water was toen al te ver gezakt. Er werd vanuit gegaan dat de bultrug dat niet zou overleven; doordat hij niet meer volledig in het water ligt, drukt het gewicht van zijn lichaam op zijn vitale organen, zoals de longen. Het maakt niet uit dat hij al een poos niets heeft gegeten want een walvis kan lang teren op zijn vet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl