Nirvana weer samen voor benefietconcert Sandy

Aangepast op

Terwijl wij lekker lagen te slapen stond heel Madison Square in New York in het teken van superstorm Sandy. Grote artiesten hielden een mega-benefietconcert om de slachtoffers die Sandy heeft gemaakt te helpen. Met veel bijzondere optredens.

Zo stond Nirvana voor het eerst in 18 jaar weer op het podium. Sinds frontman Kurt Cobain in 1994 zelfmoord pleegde, trad de band niet meer op, maar nu maakten ze een uitzondering. Paul McCartney mocht de plek van Cobain innemen, en ze speelden een nummer dat ze samen schreven: "Heavy as fuck", aldus drummer Dave Grohl.

Paul McCartney maakte van de gelegenheid gebruik om nog even de politie-agenten en brandweermannen van New York op het podium te roepen om ze persoonlijk te bedanken voor hun inzet. Overigens was Cobains weduwe Courtney Love zo ongeveer de enige die niet naar de reünie uitkeek. Ze had het pas "cool" gevonden als John Lennon had opgetreden in plaats van Paul McCartney, zei ze tegen TMZ. De term 'reünie' vond ze al belachelijk, omdat Nirvana om Cobain draaide.

Donaties

12.12.12 The Concert for Sandy Relief werd live uitgezonden op tv, radio en internet. De voorverkoop van de toegangskaartjes heeft een bedrag op van 24,5 miljoen euro opgeleverd. Dat bedrag kon tijdens het concert verhoogd worden door middel van donaties via internet of per telefoon.

Het benefietconcert werd toepasselijk afgesloten: Alicia Keys bracht haar nummer New York. Behalve Nirvana en Alicia Keys stonden ook artiesten als Bon Jovi, Coldplay, Eric Clapton en Kanye West op het podium. De orkaan Sandy richtte twee maanden geleden veel schade aan in de staten New York en New Jersey. In totaal kwamen 120 mensen door het natuurgeweld om het leven en was er voor zo'n 83 miljard dollar schade.

Door: Helen