Copa-finale zonder tegenstander

Aangepast op

De finale van de Copa Sudamericana, een van de belangrijkste voetbalcompetities van Zuid-Amerika, eindigde afgelopen nacht op bizarre wijze. Het Braziliaanse Sao Paulo werd tot winnaar uitgeroepen, zonder dat de tweede helft gespeeld was.

De thuisclub stond op dat moment met 2-0 voor op het Argentijnse Tigre.

De Argentijnen weigerden na rust terug te keren op het veld. De Argentijnse trainer, Nestor 'Pipo' Gorosito, verklaarde na afloop dat zijn spelers in de kleedkamer zijn geslagen door Braziliaanse beveiligers. "Ze hebben twee vuurwapens getrokken", zei Gorosito tegenover journalisten.

Kleedkamer

Het hoofd beveiliging van Tigre zou zijn geslagen, hij verscheen gehavend op de Argentijnse televisie. Zijn wang was opgezet, naar eigen zeggen na een klap van een Braziliaan. "Ze hebben de keeper met een pistool bedreigd", vertelde de Argentijn.

Braziliaanse media melden dat spelers van Tigre tijdens de rust verhaal kwamen halen bij de spelers van Sao Paulo. Ze zouden met geweld hebben geprobeerd de kleedkamer binnen te dringen, waarna de beveiliging moest optreden. Vervolgens kwam de politie tussenbeide.

Rustsignaal

De Argentijnen weigerden verder te spelen. Na ongeveer een half uur wachten floot de Chileense scheidsrechter Enrique Osses af, en riep de thuisclub uit tot winnaar. Tot grote vreugde van de naar schatting 65.000 aanhangers van Sao Paulo. Enkelen van hen wisten tijdens de huldiging het veld op te komen en moesten door de oproerpolitie worden verwijderd.

Het voltallige elftal van Tigre bracht vervolgens geruime tijd door op het politiebureau, niet ver van het Morumbi Stadion.

De wedstrijd was van begin af aan beladen. Af en toe waren er harde overtredingen, vooral rond vertrekkend sterspeler Lucas van Sao Paulo, die in de 22e minuut de 1-0 maakte. De 2-0 volgde in de 28e minuut. Direct na het rustsignaal ontstond er op het veld een opstootje tussen Braziliaanse en Argentijnse spelers. De ME moest de spelers naar de kleedkamer begeleiden, waar de ruzie dus verre van gesust bleek.