'Tienduizenden Syriërs in het nauw'

Aangepast op

In de Syrische stad Deir al-Zour zitten tienduizenden mensen, onder wie veel gewonden, afgesloten van de buitenwereld. Dat meldt Artsen zonder Grenzen.

Volgens de hulporganisatie is er in de stad in het oosten van het land maar één geïmproviseerd ziekenhuis voor alle gewonden. De vier dokters die er werken zouden uitgeput zijn en er al een half jaar slachtoffers verzorgen.

Vrijwel onmogelijk

Volgens noodhulpcoördinator Patrick Wieland van Artsen zonder Grenzen blijven de dokters de gewonden rond de klok verzorgen. Hij zegt dat het vrijwel onmogelijk is om medische voorraden naar het ziekenhuis te brengen. Door bombardementen en sluipschutters is het ook moeilijk om patiënten uit het gebied te evacueren.

Een team van AzG probeerde eind vorige maand Deir al-Zour te bereiken, maar het was te gevaarlijk om de stad in te gaan. Vrijwel elke dag wordt de stad gebombardeerd.

Voor het eerst scudraketten

Gisteren werd bekend dat het Syrische leger voor het eerst scudraketten heeft ingezet in de strijd tegen de opstandelingen. Dat meldden functionarissen van de Amerikaanse regering en de NAVO.

De scuds zouden vanuit de hoofdstad Damascus zijn afgevuurd op doelen van het Vrije Syrische Leger in het noorden van het land. Het is nog niet duidelijk of de raketten ook slachtoffers hebben gemaakt.