Conditie Chávez 'uiterst zorgelijk'

Aangepast op

Het gaat niet goed met de Venezolaanse president Chávez na zijn meest recente operatie aan kanker. De vicepresident van Venezuela noemt de conditie van de Chávez "uiterst zorgelijk". Dat zei hij in een toespraak aan de Venezolaanse bevolking.

Geëmotioneerd riep vicepresident Maduro de Venezolanen om op te bidden voor hun president. "Er wacht hem een complex en moeilijk genezingsproces", zei Maduro met gebroken stem.

'Cuba is belediging'

Chávez lijdt al sinds 2011 aan kanker in zijn lendenstreek. Hij vliegt heen en weer naar Cuba voor operaties en behandelingen. De meest recente operatie vanochtend is geslaagd, volgens Maduro.

Niet iedereen is het eens met Chavez' beslissing om zich in Cuba te laten behandelen. Zijn politieke tegenstanders vinden dat Chávez met de bezoeken aan Cuba de artsen in Venezuela beledigt.

'Alles gaat schuiven'

In oktober werd Chávez herkozen tot president, voor een periode van zes jaar. Vlak voor de meest recente operatie zei hij voor het eerst publiekelijk dat er een mogelijkheid was dat hij zijn regeerperiode niet zou kunnen afmaken door zijn ziekte. "In dat geval moet vicepresident Maduro de socialistische revolutie voortzetten", zei Chávez.

Onze correspondent Marjon van Royen vertelde eergisteren over wat er in Venezuela gaat gebeuren als Chávez overlijdt. "Alles gaat dan schuiven". Hieronder hoor je de hele reportage.

Door: Suse