Venezolanen: bidden voor Chávez

Aangepast op

De conditie van de Venezolaanse president Chávez is uiterst zorgelijk nadat hij in Cuba een nieuwe operatie heeft ondergaan aan kanker. Dat heeft vice-president Maduro in een toespraak tot de bevolking gezegd.

Maduro riep de Venezolanen op om te bidden voor de 58-jarige president die al sinds 2011 tegen kanker in de lendestreek vecht. Met een zorgelijke blik en een gebroken stem zei Maduro dat Chávez een "complex en moeilijk" genezingsproces wachtte.

Hij vroeg de bevolking om kalm te blijven gedurende de "lastige dagen die voor ons liggen". Verder benadrukte hij de noodzaak van nationale eenheid nu het land met "moeilijke scenario's" wordt geconfronteerd.

Cuba

President Chávez kwam nog pas afgelopen vrijdag terug uit Cuba waar hij drie weken lang was behandeld door specialisten. Twee dagen later kondigde hij aan dat hij opnieuw onder het mes moest. Vanmorgen, direct na de operatie, verklaarde Maduro dat de ingreep was geslaagd.

Chávez werd in oktober herkozen tot president voor een nieuwe periode van zes jaar. Vlak voor zijn laatste operatie stipte hij voor het eerst publiekelijk de mogelijkheid aan dat hij zijn termijn niet zou kunnen volmaken door de ziekte. In dat geval moet vice-president Maduro de socialistische revolutie voortzetten, liet Chávez weten.