'Executie dreigt voor journaliste: morgen deadline'

Aangepast op

50 miljoen dollar losgeld, vraagt Vrije Syrische Leger. In ruil daarvoor zullen ze het leven sparen van hun gevangene, de Oekraïense journalist Ankhar Kochneva. Wordt er niet voldaan aan de eisen, dan wordt ze morgen, op 13 december, geëxecuteerd. Dat zegt de Russian Union of Journalists (RUJ), de club van Russische journalisten.

De moeder van Kochneva deed vandaag een emotionele oproep aan de ontvoerders van haar dochter en de Oekraïense en Russische regering. "Iedere moeder zal me begrijpen. Zonder haar kan ik niet leven. Ik doe een oproep aan de mensen die haar vasthouden. Jullie hebben ook moeders en kinderen. Alsjeblieft, bega geen zonde. Ik smeek jullie: laat mijn dochter vrij. Oekraïne, Rusland, alsjeblieft, red haar voor het te laat is. Wat kan ik doen? Vertel het me."

Wat vooraf ging

Ankhar Kochneva is volgens de International Federation of Journalists (IFJ), de internationale club voor journalisten, begin oktober gekidnapt toen ze vlakbij de Syrische stad Homs verbleef. Op 7 november werd er een video verspreid waarin ze verscheen. In de opname roept ze de Oekraïense, Russische en Syrische regering op te voldoen aan de eisen van haar ontvoerders. Onderaan het artikel vind je de video.

In een tweede video, die twee weken geleden openbaar werd gemaakt, leest Kochneva een verklaring voor. Hierin zegt dat ze in Syrië is om als vertaler te werken voor Russische spionnen. RUJ zegt dat Kochneva door haar kidnappers gedwongen is om deze verklaring af te leggen. Onderaan het artikel staat de video.

Deadline dichtbij

Ondertussen is morgen de deadline voor het betalen van het losgeld en groeit de ongerustheid over het lot van de journaliste. De European Federation of Journalists (EFJ) roept de ontvoerders op om het leven van Kochneva te respecteren. De journalistenclub beschuldigt het Vrije Syrische Leger ervan dat ze het leven van journalisten in gevaar brengen om er zelf financieel beter op te worden.

"Dit onmiskenbare misbruik van journalisten voor geld is schandalig", zegt de voorzitter van de EFJ. "Zij en haar gezin mogen niet het slachtoffer worden van zo'n wrede chantage. Ze moet onmiddellijk worden vrijgelaten."

Meer ontvoeringen

De ontvoering van Kochneva staat niet helemaal op zichzelf. Minimaal drie andere journalisten of medewerkers van de media zijn vermist of worden vastgehouden in Syrië. De Amerikaanse journalist Austin Tice verdween in augustus dit jaar. Sindsdien wordt weinig van hem vernomen. De Palestijnse Bashar Fahmi al-Kadumi van de Arabische tv-zender Al-Hurra verdween in dezelfde maand. Er gaan geruchten dat hij juist weer wordt vastgehouden door troepen van president Assad. En Mustafa al-Khateeb, een tolk, werd in oktober door het Vrije Syrische leger gevangengenomen.

Eerste video

Tweede video

Door: Suse