Google ontwijkt 2 miljard belasting in 2012

Aangepast op

Google ontweek afgelopen jaar 2 miljard dollar aan vennootschapsbelasting. Dat doen ze onder andere via Nederland: ons land is een belangrijke tussenstop in de 'belastingroute' van Google, die ook via Ierland en Bermuda loopt. Dankzij deze omweg wordt het percentage van de omzet dat Google aan belasting betaalt bijna gehalveerd. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Google is zich van geen kwaad bewust en benadrukt in een verklaring dat het bedrijf niets illegaals doet en dat ze zich aan de belastingregels houden. Ook zeggen ze dat "de investeringen in Europese landen bijdraagt aan de economie in die landen".

Google is niet de enige die op deze manier de belasting ontwijkt. Nederland is een waar belastingparadijs voor grote bedrijven: 82 van de 100 grootste bedrijven ter wereld lieten in 2011 hun fiscale zaken via Nederland lopen, aldus het FD. De Tweede Kamer wil af van deze 'brievenbusfirma's: bedrijven die alleen op papier in Nederland zijn gevestigd, en zo gebruik kunnen maken van ons gunstige belastingklimaat.

De Europese Commissie adviseert lidstaten regels tegen het misbruik op te stellen. Belastingontwijking kost de Europese Unie 1 triljoen (duizend miljard) euro per jaar, meldt Bloomberg.

Double Irish with a Dutch Sandwich

Google gebruikt de zogenaamde 'Double Irish with a Dutch Sandwich' belastingconstructie. Dat betekent dat de winst op advertenties van een Ierse dochteronderneming als royalty┬┤s worden uitbetaald aan een andere Ierse dochter. Via een Nederlandse brievenbusfirma gaat dat bedrag vervolgens naar Bermuda, waar geen vennootschapsbelasting bestaat. Hierdoor staat Google maar 3,2 procent belasting af op de winst die buiten de VS is gemaakt. The New York Times legt uit hoe de Double Irish with a Dutch Sandwich werkt door middel van een graphic.

Door: Luuk.