Evenveel olie maar minder vraag

Aangepast op

De grote olieproducerende landen, verenigd in de OPEC, houden de olieproductie onveranderd op 30 miljoen vaten per dag. De beslissing is volgens sommige analisten opmerkelijk, omdat vanwege de kwakkelende wereldeconomie de vraag naar olie afneemt.

Er dreigt een overschot aan olie. Zo neemt de productie in bijvoorbeeld de Verenigde Staten toe. Op termijn zou daardoor zou de prijs voor een vat ruwe olie kunnen dalen. Op dit moment kost een vat ruwe olie zo'n 110 dollar.

De benzineprijs, die voor een groot deel samenhangt met de olieprijs, is de laatste maanden ruim 8 cent per liter gedaald. Volgens vergelijkingssite UnitedConsumers is dat een teken dat er door de ecnomische malaise minder vraag is naar benzine.

Onenigheid

Binnen de OPEC is er onenigheid over welke landen de olieproductie zouden moeten terugschroeven. Irak is na Saoedi-Arabiƫ inmiddels de grootste producent van olie binnen de OPEC. De Iraakse vertegenwoordiger zegt dat het niet aan Irak is om de productie te verminderen. Hij wijst erop dat de Iraakse olie-industrie pas net opkrabbelt.

Er is ook onenigheid over wie de nieuwe voorzitter van de OPEC moet worden. De leden kwamen er niet uit en daarom is de termijn van de huidige voorzitter, uit Libiƫ, met een jaar verlengd.