Levenslang voor 'Srebrenica'

Aangepast op

De Bosnisch-Servische generaal Zdravko Tolimir is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag veroordeeld tot een levenslange celstraf. De rechterhand van Ratko Mladic kreeg de straf vooral voor zijn rol in de genocide in Srebrenica.

Het Bosnisch-Servische leger nam in 1995 de enclave Srebrenica in het oosten van Bosnië in. Bosnische moslims uit de regio hadden hier onderdak gezocht, onder bescherming van Nederlandse VN-troepen, maar die konden de inname niet verhinderen. Vervolgens werden duizenden mannen en jongens afgevoerd. De rechtbank achtte bewezen dat minstens 4970 van hen werden vermoord.

Vertrouweling Mladic

Tolimir was als leider van de informatie- en veiligheidsdienst van het Bosnisch-Servische leger lid van de staf van opperbevelhebber Ratko Mladic. Tolimir behoorde tot een kleine kern van Mladic' vertrouwelingen. De rechtbank oordeelde dat hij vooraf op de hoogte was van een reeks van oorlogsmisdaden. Zijn dienst zou de genocide in Srebrenica en de verdrijving van moslims uit de naburige enclave Zepa grotendeels hebben gepland en uitgevoerd.

Tijdens het proces voerde de 64-jarige Tolimir zijn eigen verdediging. Hij heeft steeds volgehouden niet in Srebrenica te zijn geweest tijdens de moordpartij.

Tolimir was lange tijd nummer drie op de verdachtenlijst van het tribunaal, na Mladic en Radovan Karadzic, de politiek leider van de Bosnische Serviërs. Tolimir werd in 2007 aan de grens tussen Servië en Bosnië opgepakt en naar Den Haag gestuurd. Karadzic en Mladic werden later gearresteerd in Servië. Hun proces loopt nog.