Toerist mag blowen, scholier niet

Aangepast op

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan heeft zijn zin: buitenlandse toeristen blijven voorlopig welkom in Amsterdamse coffeeshops. Dat heeft minister Opstelten gezegd. Vorige maand zei Opstelten nog dat Van der Laan "geen toestemming had om toeristen gewoon toe te laten in de coffeeshops".

Opstelten deed zijn uitspraak over de toeristen nadat de de gemeente Amsterdam bekendmaakte een blowverbod in te stellen op scholen. Het verbod geldt voor schoolpleinen van middelbare en mbo-scholen.

Ook mogen er in Amsterdam vanaf 2014 geen coffeeshops meer staan binnen een straal van 250 meter van een school. 44 coffeeshops moeten dan dicht.

Maatwerk

In het regeerakkoord staat dat alleen Nederlandse ingezetenen toegang krijgen tot coffeeshops. Maar er staat ook in dat over de handhaving van het ingezetencriterium met de gemeenten wordt overlegd, dat invoering in fases gebeurt als dat nodig is, en dat er maatwerk wordt geboden. Dat lijkt nu te gaan gebeuren.

Volgens Opstelten is het Amsterdamse blowverbod op scholen en de maatregelen die daarmee gepaard gaan een voorbeeld van lokaal coffeeshopbeleideen. "Dit is maatvoering die mij aanspreekt; dit is precies de bedoeling", zegt de minister.

Door: Suse