Illegale dierenhandel financiert terrorisme

Aangepast op

De wereldwijde illegale dierenhandel stijgt snel in populariteit bij de georganiseerde misdaad vanwege de hoge opbrengst en het lage risico. De handel brengt minimaal 14 miljard euro per jaar op. Terroristische organisaties en rebellengroepen in onstabiele Afrikaanse landen worden ermee gefinancierd, volgens een nieuw rapport van het WWF.

De criminelen gebruiken hun enorme winst om wapens te kopen en burgeroorlogen te financieren. De hoorn van een neushoorn levert bijvoorbeeld gemiddeld 450.000 euro op, waardoor de stropers genoeg geld overhouden om corrupte ambtenaren om te kopen.

Automatische wapens en nachtkijkers

Ook de Verenigde Staten maken zich zorgen. In november zei minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton: "Traditionele stropers die een paar dieren, een paar slagtanden of andere lichaamsdelen van dieren halen is iets anders dan het gebruik van helikopters, automatische wapens en nachtkijkers. Die kunnen niet alleen tegen dieren, maar ook tegen mensen ingezet worden."

Eerder dit jaar had er in het Bouba N┬┤Djida National Park in Kameroen een olifanten-massaslachting plaats. Meer dan driehonderd olifanten werden gedood door een zwaarbewapende bende van zo'n vijftig man. Het was een van de grootste slachtingen van olifanten in de afgelopen decennia.

Door: Luuk