Kindersterfte kanker relatief hoog

Aangepast op

Het percentage kinderen in Nederland dat overlijdt aan kanker, is iets hoger dan in de meeste andere Noord-Europese landen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 80 kinderen van 0 tot en met 14 jaar aan de ziekte. Daarmee zit Nederland precies op het EU-gemiddelde, maar scoort het slechter dan buurlanden als Duitsland en Belgiƫ. In Luxemburg overlijden jaarlijks de minste kinderen door kanker.

Het is onder oncologen al langer bekend dat Nederland minder goed scoort dan in ons omringende landen, zegt kinderoncoloog en voorzitter van de Stichting Kinderoncologie Nederland Rob Pieters. De oorzaak is niet duidelijk. "Doen wij het slecht, of doen anderen het beter? We krijgen daar niet de vinger achter."

Registratie

Pieters vermoedt dat verschillen in registratie een rol spelen. Dat Malta en Sloveniƫ het beter doen dan Nederland, noemt hij moeilijk voorstelbaar. "Het zou kunnen zijn dat daar niet alle gevallen worden geregistreerd."

Bovendien zijn in het CBS-onderzoek alle typen kanker samengenomen. Als per tumortype wordt gekeken liggen de Nederlandse cijfers niet lager dan die van de buurlanden, zegt Pieters. Aan leukemie bijvoorbeeld overlijden in Nederland jaarlijks niet meer kinderen dan in andere landen.

Cijfers

Specialisten wisselen internationaal ook veel cijfers en kennis uit, benadrukt Pieters. In de cijfers die zij zelf verzamelen zijn de verschillen tussen Nederland en omringende landen kleiner. "Maar we zijn pas tevreden als honderd procent van de kinderen geneest."

De meeste kinderen die kanker krijgen overlijden aan hersentumoren of leukemie. Tussen 2002 en 2011 stierven meer jongens dan meisjes aan de ziekte. Volgens KWF Kankerbestrijding wordt de ziekte jaarlijks bij 400 Nederlandse kinderen vastgesteld.