NOS NieuwsAangepast

Blowverbod op scholen Amsterdam

Vanaf 1 januari is het verboden om te blowen op scholen in Amsterdam. De gemeente komt met een streng beleid om drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan.

Het blowverbod geldt voor schoolpleinen van middelbare en mbo-scholen. Iemand die toch met een joint wordt betrapt, kan een boete krijgen of naar een Halt-bureau worden gestuurd. Ook kan de blower een alternatieve straf krijgen, zoals het verplicht afkicken. Er worden extra mensen ingezet om het blowverbod te handhaven.

Veel scholen hanteren al zelf een drugsbeleid, maar dat is volgens Amsterdam niet altijd genoeg. Daarom komt de gemeente met maatregelen om alle jongeren aan te kunnen pakken. Scholen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Volgens de gemeente moeten schoolpleinen plekken zijn waar kinderen veilig moeten zijn.

Regeerakkoord

Er is al twee jaar een vergelijkbaar verbod in Rotterdam. Daar mag binnen een straal van 250 meter rond roc's niet worden geblowd. Mensen van achttien jaar en ouder krijgen een boete van zestig euro als ze hasj of wiet roken rond de school. Leerlingen onder de achttien krijgen een straf opgelegd van een Halt-bureau.

Amsterdam wil ook een blowverbod invoeren bij speeltuinen. De gemeente moet nog wel onderzoeken hoe dat kan worden uitgevoerd.

In het vorige regeerakkoord is afgesproken dat er in een straal van 350 meter rond scholen geen coffeeshops mogen zijn. Amsterdam hanteert vanaf 1 januari 2014 het 250-metercriterium. Coffeeshops die binnen die afstand van een school liggen, moeten dicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl