Noord-Korea lanceert raket

Aangepast op

Noord-Korea heeft een langeafstandsraket gelanceerd. Het regime in het communistische land zegt dat het met succes een satelliet in een baan om de aarde heeft gebracht. Internationaal is de lancering scherp veroordeeld.

Twee uur na de lancering van de Unha 3-raket brachten Noord-Koreaanse staatsmedia het nieuws, waarna een volksfeest zou zijn losgebarsten. In de hoofdstad Pyongyang reden auto's met luidsprekers rond om iedereen op de hoogte te stellen.

NORAD

De Amerikaanse militaire organisatie NORAD, die waakt over het Noord-Amerikaanse luchtruim, bevestigt dat Noord-Korea een object de ruimte in heeft geschoten.

Technische redenen

Veel landen hadden de afgelopen dagen druk uitgeoefend op Noord-Korea om de lancering af te blazen. Ze gaan ervan uit dat het regime in Pyongyang met de raket atoomladingen wil vervoeren. Het is bekend dat Noord-Korea over atoombommen beschikt, maar algemeen wordt aangenomen dat het land nog geen kernkoppen voor raketten kan maken.

Noord-Korea maakte maandag bekend dat de lancering om technische redenen zou worden uitgesteld tot 29 december. Dat de raket vannacht toch werd gelanceerd, kwam daarom als een verrassing.

Het was de vijfde poging om een langeafstandsraket af te schieten sinds 1998, toen Pyongyang een raket over Japan heen schoot. In april van dit jaar mislukte een Noord-Koreaanse testlancering; die raket viel voor de Koreaanse kust in zee.

Uitbouwen

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die vorig jaar zijn vader opvolgde, heeft aangekondigd dat hij het nucleaire programma van zijn land verder wil uitbouwen, tenzij de Verenigde Staten hun "vijandige beleid" richting Noord-Korea beƫindigen.