VVD'ers op bres voor de AIVD

Aangepast op

Sommige VVD-prominenten hebben forse kritiek op het plan van het kabinet om eenderde te bezuinigen op het budget van de AIVD. In het tv-programma Nieuwsuur verwijten ze het kabinet een gebrek aan visie.

Het kabinet wil zo'n 70 miljoen euro bezuinigen door de buitenlandtak van de AIVD te schrappen. Minister Plasterk heeft dat inmiddels teruggedraaid, maar het bezuinigingsbedrag blijft staan. Hoe dat wordt ingevuld, is nog niet bekend.

"Het lijkt mij zeer onverstandig", zegt Tjibbe Joustra, oud-coördinator terrorismebestrijding.

Banen

Volgens hem gaan de bezuinigingen veel banen kosten bij de Inlichtingendienst. "Als je dat doet, kost het later veel moeite om het weer op te bouwen."

"Dit zijn onvoldoende middelen voor zo'n dienst", vindt oud-minister Johan Remkes. "Ik vergelijk het wel eens met een gemeentelijke discussie over riolering. Het zit onder de grond, dus je ziet het niet. Maar als er iets gebeurt, heb je de nadelen en veel hogere kosten."

Irak

Ook oud-BVD-directeur Arthur Docters van Leeuwen is ontsteld over de bezuiniging. "De gedachte in het regeerakkoord is fout. We zouden nooit achter de Amerikanen aangelopen zijn om oorlog te gaan voeren in Irak als we zelf meer hadden geweten."

De oppositie in de Tweede Kamer is het met de VVD-prominenten eens. Ze vindt dat het kabinet met een duidelijke visie op de AIVD moet komen. "Hier is niet over nagedacht. Dat is gevaarlijk, want dan krijg je een tweederangs veiligheidsdienst", zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg.

Rechtsstaat

SP-Kamerlid Van Raak: "Ik ben altijd heel kritisch over de AIVD, maar ik besef wel dat je ze nodig hebt om de rechtsstaat te verdedigen."

De VVD in de Tweede Kamer denkt dat de AIVD best met minder toe kan. Kamerlid Klaas Dijkhoff verwacht dat de minister met een goed plan komt. Voor de bezorgdheid uit zijn partij zwicht hij niet. "Als je bij iedere bezuiniging buigt voor de signalen, dan krijg je geen cent meer bezuinigd in dit land."