Premier Rutte zegt dat hij onder de indruk is van een open brief van een pestslachtoffer, vanochtend in de Volkskrant. "Ik werd wel even stil toen ik las hoe jij op school gepest bent en wat dat voor jou heeft betekend", schrijft hij aan de briefschrijver (.pdf), de 18-jarige Jeffrey Arenz uit Beuningen.

Arenz riep Rutte in de Volkskrant op om pesten strafbaar te maken. Hij beschreef hoe hij jarenlang door twee jongens is gepest en mishandeld. Volgens hem zijn er in Nederland duizenden kinderen die hetzelfde meemaken en daarom niet naar school durven.

Bewondering

In zijn antwoord schrijft Rutte dat hij bewondering heeft voor de aanpak van Arenz. De Beuninger heeft een stichting voor pestslachtoffers opgericht. De premier beaamt dat pesten een maatschappelijk probleem is dat moet worden aangepakt.

Rutte zegt dat het kabinet al maatregelen heeft genomen, zoals het verplicht stellen van pestrichtlijnen op scholen. In sommige gevallen kan pesten al strafrechtelijk worden aangepakt.

De premier is zich ervan bewust dat met die maatregelen pesten niet meteen de wereld uit is. Daarom prijst hij het initiatief van Arenz om collega-slachtoffers te helpen.

STER reclame