Rechters Egypte boycotten referendum: waarom?

Aangepast op

Zaterdag kunnen de inwoners van Egypte stemmen over de nieuwe grondwet. Maar steeds meer rechters zeggen dat ze niet gaan meewerken aan het referendum. President Morsi wil een referendum houden over zijn conceptgrondwet. De rechters zijn nodig om toezicht te houden in de stembureaus.

Volgens correspondent Sander van Hoorn geeft dit aan hoeveel verzet er is tegen de nieuwe grondwet van Morsi. Tegenstanders vinden dat de grondwet te islamitisch is. Wat is de kritiek? Al-Jazeera maakte een lijst die hierop neerkomt:

Kritiek op de conceptgrondwetHet concept is de afgelopen maanden opgesteld door een grondwetcommissie van 100 leden. Dat zijn vooral salafisten en leden van de Moslimbroederschap.Er zijn zorgen over de rechten van vrouwen: in de grondwet staat niet dat discriminatie op basis van geslacht verboden is, maar wel dat vrouwen een verplichting hebben naar het gezin.Volgens de grondwet heeft de staat het recht om 'ethiek en zedelijkheid' te bewaken, mogelijk slecht nieuws voor de vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van religie is alleen toegestaan voor moslims, christenen en Joden, niet voor minderheidsgroepen.Er zit een clausule in waardoor burgers onder sommige omstandigheden voor een militaire rechtbank kunnen komen.

Dat rechters nu weigeren mee te werken, hoeft overigens niet te betekenen dat het referendum niet doorgaat: Morsi kan besluiten hoogleraren neer te zetten in de stembureaus, in plaats van de rechters. Het leger wil morgen een gesprek tussen beide partijen; Morsi heeft toegezegd te komen. Of de oppositie er ook op ingaat, is nog niet bekend.

Verkiezingen of nieuw concept

Als de conceptgrondwet wordt aangenomen, zijn er binnen twee maanden verkiezingen in Egypte. Bij afwijzing moet een nieuwe commissie binnen zes maanden een nieuw concept opstellen waarover weer gestemd moet worden.

Ook vandaag zijn weer duizenden voor- en tegenstanders van Morsi op de been in Caïro.

Begin deze maand legde het Constitutionele Hof het werk neer; de rechters moesten beslissen of de samenstelling van de grondwetcommissie in strijd is met de wet. Maar ze voelden zich zo bedreigd dat ze opstapten.

Door: Helen