NOS Nieuws Binnenland Aangepast

'Derde Merwedehaven wel dicht'

De stortplaats Derde Merwedehaven gaat wel degelijk op 1 januari dicht, zegt wethouder Sleeking van Dordrecht tegen de NOS. RTV Rijnmond meldde dat er ruzie was tussen de gemeente aan de ene kant en en de eigenaar en exploitant van de stort, de provincie Zuid-Holland en Delta, aan de andere kant. Delta zou de stort open willen houden.

De gemeente sloot twee jaar geleden een overeenkomst over de sluiting met de provincie. Daarin staat dat de gemeente in ruil voor de sluiting een schadevergoeding betaalt van acht miljoen euro.

Op- en overslag

Exploitant Delta zegt nu dat in het contract alleen staat dat er niet gestort mag worden, maar dat er niets staat over tijdelijke op- en overslag van afval en andere activiteiten. Daar wil het bedrijf mee doorgaan.

Volgens Sleeking betekent dit niet dat de stort openblijft. Delta zal afval tijdelijk opslaan en sorteren op een terrein naast de haven, niet op de plaats van de stort zelf. Het zal gaan om niet-asbesthoudend afval. Het plan om van de stortplaats een recreatieterrein te maken, kan gewoon doorgaan, zegt de wethouder. Hij is wel teleurgesteld dat Delta de overeenkomst anders interpreteert en niet helemaal ophoudt met zijn activiteiten.

Asbest

Er wordt al jaren geklaagd over de stortplaats. De provincie hield tot voor kort vol dat er in de beginjaren geen asbesthoudend afval is gestort. Onlangs werd duidelijk dat dat wel degelijk is gebeurd.

Onderzoekers van TNO zeggen dat er in de periode 1993-2002 minstens een ton van het giftige afval is gestort, mogelijk zelfs vier ton.

STER reclame