Democratie vs. Facebook: 0 - 1

Aangepast op

Het hoge woord is er uit: Facebook wijzigt een paar dingen in het privacybeleid, omdat er niet voldoende tegen de plannen is gestemd. Er kwamen simpelweg té weinig stemmen binnen om de uitslag bindend te maken.

Van 3 tot 10 december konden Facebookers stemmen over een aantal omstreden en bekritiseerde wijzigingen in het privacybeleid. Van de bijna 600.000 stemmers, waren er 80.000 vóór de geplande aanpassingen, het overgrote deel tegen: 590.000. Niet zo veel, als je bedenkt dat Facebook een miljard gebruikers heeft.

Ondanks dat er zoveel meer mensen tegen stemden dan voor, worden de wijzigingen nu waarschijnlijk gewoon doorgevoerd. Hevige protesten van Amerikaanse privacywaakhonden hebben niets geholpen.

Alsof dat niet genoeg is, schaft Facebook vanaf nu de stemprocedure af. Wijzigingen worden nu, zonder de democratie z'n werk te laten doen, doorgevoerd. Als je inhoudelijk bezwaar wil aantekenen tegen een verandering kan dat nog wel.

Advertenties

Een van de dingen waar over gestemd kon worden, was dat Facebook meer informatie mag delen met adverteerders. Zo kan meer info over religie of politieke kleur gekoppeld worden aan gerichtere advertenties.

Omdat er niet genoeg weerstand was tegen de wijzigingen voert het sociale medium nog een verandering door. Het bedrijf deelt alle informatie van leden met andere diensten die in handen zijn van Facebook. Instagram zal bijvoorbeeld beschikken over alle gegevens die jij op Facebook knalt.

Door: Jurjen