Platini: neehee, geen technische hulpmiddelen

Aangepast op

Zoals we van hem gewend zijn: Michel Platini is en blijft tegen invoering van technische hulpmiddelen in het voetbal. De hoogste pief van de Europese voetbalbond vindt de systemen die FIFA test tijdens het WK voor clubteams veel te veel kosten.

Op een persbijeenkomst in Kuala Lumpur claimt de oude rot: "Het kost 50 miljoen euro om doellijntechnologie de komende 5 jaar te introduceren in de nationale en Europese competities. Dan geef ik liever 50 miljoen euro uit aan de ontwikkeling van voetbal vanaf de basis".

Lijnrechters

Platini, voormalige Frans topper, blijft voorstander van de methode om lijnrechters op de achterlijn te zetten. "Als die een goede bril op heeft, ziet hij echt wel of de bal wel of niet over de lijn is. Als je het zo bekijkt is 50 miljoen euro gewoon veel geld voor misschien een of twee twijfelgoals per jaar."

Op het WK voor clubteams hebben arbiters de beschikking over twee testsystemen. Hawkeye en GoalRef. Eerstgenoemde werkt hetzelfde als in het tennis en volgt de bal over het veld, GoalRef registreert bewegingen op het veld door middel van magneten.

FIFA wil het wel

Volgens voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA worden technische hulpmiddelen tijdens het WK voetbal in Braziliƫ, in 2014, wel voor het eerst Ʃcht ingezet. Camera's moeten dan registreren of de bal over de doellijn is.

Een beruchte misser is die op het WK in Afrika in 2010, tijdens de wedstrijd Engeland-Duitsland. Een bal van Engeland ging ruim achter de doellijn, maar de scheids zag het niet en telde de goal dus niet.

Door: Jurjen