Betogers Caïro gewond na aanval

Aangepast op

Op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro hebben gewapende mannen met hagel op betogers geschoten. Negen mensen raakten gewond.

De aanvallers, van wie sommigen hun gezicht hadden bedekt, gooiden volgens ooggetuigen ook met brandbommen naar de menigte.

Een van de betogers zegt tegen persbureau Reuters dat de aanval was bedoeld om mensen angst aan te jagen en om te voorkomen dat meer mensen naar het Tahrirplein gaan.

Plein omsingeld

Op het plein willen tegenstanders van president Morsi vanmiddag een groot protest houden tegen het doorgaan van het referendum, zaterdag, over de conceptgrondwet. Ook aanhangers van Morsi hebben aangekondigd de straat op te gaan. Er wordt rekening gehouden met een harde confrontatie.

Het Tahrirplein wordt omsingeld door politieauto's. Ook bij het presidentieel paleis is een grote politiemacht op de been. Die moet voorkomen dat betogers het paleis bestormen.

Het geplande referendum heeft geleid tot felle protesten, geleid door oppositiegroepen die vinden dat de conceptgrondwet niet democratisch tot stand is gekomen. De grondwet zou veel te islamitisch zijn en de rechten van minderheden zouden onvoldoende gewaarborgd worden.