P.C. Hooftprijs voor Van der Heijden

Aangepast op

De P.C. Hooftprijs 2013 is toegekend aan A.F.Th. van der Heijden. Hij krijgt de prijs voor zijn gehele oeuvre.

Van der Heijden heeft bijna 30 boeken geschreven. Volgens het juryrapport vormen ze één werk. "Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen."

De jury noemt zijn stijl "ongeremd en retorisch". De stijl kent "weinig beperkingen en barst soms bijna uit zijn eigen zinsverband". Van der Heijden heeft de beschrijvingkunst in de Nederlandse literatuur tot grote hoogten gebracht, zo stelt de jury.

Van der Heijden (61) is onder meer bekend van de romancyclus 'De tandeloze tijd'. Momenteel is hij bezig met een nieuwe cyclus: Homo Duplex.

Sterfdag

De schrijver is vele malen onderscheiden, onder meer met de AKO Literatuurprijs. Vorig jaar kreeg Van der Heijden de Constantijn Huygensprijs. Voor zijn laatste boek Tonio, over het verlies van zijn zoon, kreeg hij dit jaar de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs.

De P.C. Hooftprijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijke literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. De oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie.

De P.C. Hooftprijs is ingesteld in 1947. In dat jaar werd op 21 mei de 300ste sterfdag van Pieter Corneliszoon Hooft herdacht. De prijs wordt jaarlijks rond de sterfdag van P.C. Hooft uitgereikt en bedraagt € 60.000.

Van der Heijden denkt dat hij de P.C. Hooftprijs zelf komt ophalen, ook al is de uitreiking precies op de sterfdag van zijn zoon Tonio.